Europesemunten

Speciale euromunten

Naast de diverse landenreeksen zijn er heel wat speciale euromunten die wat minder bekend zijn. De speciale twee euromunten die worden geslagen kennen de meesten nog wel, maar er worden ook munten van vijf en tien euro uitgegeven. Speciale 2 euromunten die door Nederland zijn uitgegeven zijn die van het vijftigjarige jubileum van het Verdrag van Rome in 2006 en de tiende verjaardag van de Economische en Monetaire Unie in 2009.

Bij belangrijke historische gebeurtenissen en personen wordt een vijf euro munt geslagen. Bij een belangrijke gelegenheid die met het Koningshuis te maken heeft wordt een tien euro munt uitgegeven. Deze speciale munten van vijf en tien euro zijn alleen maar wettig betaalmiddel in Nederland. Voor verzamelaars worden deze munten ook in het goud en zilver uitgegeven. Het Waterland Vijfje is een bekende munt van vijf euro die de geschiedenis van Nederland als waterland moet herdenken.

Bijzondere buitenlandse speciale euromunten zijn de vele herdenkingsmunten, maar ook de wat zeldzamere normale munten. Zo zijn de euromunten Vaticaan erg gewild bij verzamelaars omdat deze maar in hele kleine hoeveelheden geslagen worden. Wettig gezien dienen ze als betaalmiddel, maar ze worden bijna uitsluitend als verzamelobject aangeboden.

Sinds 2010 is hier echter verandering in gekomen. Tenminste 51 procent van de euromunten Vaticaanstad moeten dan in omloop worden gebracht. Voor die datum werd er tot duizend euro betaald voor een set Vaticaanse euromunten in goede kwaliteit. Op de munten van het Vaticaan is een afbeelding van de Paus te vinden. In 2008 werd een speciale herdenkingsmunt van 2 euro uitgegeven ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Paus Benedictus XVI.
Europesemunten

  Europesemunten